Allergének
1. - Glutént tartalmazó gabonafélék Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
- búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is (42);
- búzából készült maltodextrin (42);
- árpából készült glükózszirup;
- alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
2. - Rákfélék és a belőlük készült termékek 3. - Tojás és a belőle készült termékek 4. - Hal és a belőle készült termékek Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
- vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
- a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
5. - Földimogyoró és a belőle készült termékek 6. - Szójabab és a belőle készült termékek Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
- teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír (42);
- szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
- szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
- szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. - Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt) Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
- alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
- laktit.
8. - Diófélék Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.
9. - Zeller és a belőle készült termékek 10. - Mustár és a belőle készült termékek 11. - Szezámmag és a belőle készült termékek 12. - Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
13. - Csillagfürt és a belőle készült termékek 14. - Puhatestűek és a belőlük készült termékek